ΛΗΜΝΟΣ

Ο καλά κρυμμένος θησαυρός του Αιγαίου.

Ψηλά στο βορειανατολικό Αιγαίο, εκεί που ο άνεμος δεν σταματά βρίσκεται το 8ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, η Λήμνος.

Η ομορφότερη πεταλούδα στην επιφάνεια της θάλασσας με πλούσια ιστορία, μαγευτικές παραλίες, γραφικά χωριά, αξιοζήλευτα τοπικά προϊόντα, χρυσούς κάμπους και αναμφισβήτητα χρυσούς ανθρώπους!

Ανακαλύπτοντας τον τόπο αυτό, μαγεύεσαι από το κάστρο του, στην πρωτεύουσα του νησιού Μύρινα, κτισμένο από το 1186 και σπίτι πολλών ελαφιών, τους αρχαιολογικούς του χώρους καθώς και την αγάπη των κατοίκων για την ενασχόληση τους με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία.

Γύρω από την πρωτεύουσα βρίσκονται 31 χωριά στα οποία δίνουν ζωή άνθρωποι που κρατάνε ψηλά τις αξίες, υγρότοποι όπου φλαμίνγκο και κύκνοι κάνουν την παρουσία τους.

Τα τελευταία χρόνια το νησί φιλοξενεί το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστήμιου Αιγαίου με όλο και περισσότερους φοιτητές να έρχονται για σπουδές.

Όταν το καλοκαίρι φτάνει, τουρίστες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται να γευτούν τα γαλανά νερά των παραλιών, τον ήλιο και την νυχτερινή ζωή.

Η Λήμνος είναι ηφαιστειογενές νησί. Αν και δεν έχει δάση, έχει εκτεταμένες εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά κι αμπέλια. Επίσης, έχει υπέροχες και καθαρές παραλίες και είναι ένα νησί ιδανικό για ήρεμες διακοπές.

Η διαφορά του νησιού της Λήμνου από τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά βρίσκεται στο ότι όταν οι ζεστές μέρες φεύγουν, η μαγεία που σου προσφέρει αυτός ο τόπος παραμένει.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να επισκεφτείς κι εσύ το νησί αυτό, γιατί όσοι έρχονται μια φορά, είναι σίγουρο ότι θα ξανάρθουν.

Κορυφαία αξιοθέατα

Κάστρο Μύρινας (300 μ)

Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας (200μ)

Λαογραφικό Μουσείο Πορτιανού (20 χλμ)

Ναυτικό Παραδοσιακό Μουσείο Νέας Κούταλης (18χλμ)

Αρχαιολογικός χώρος Ηφαιστία (38,5 χλμ)

Ιερό των Καβείρων (43χλμ)

Παναγία Κακαβιώτισσα (4 χλμ)

Λίμνη Αλυκή (40 χλμ)

Λίμνη Χορταρόλιμνη – Παρατηρητήριο Πουλιών  (34 χλμ)

Αμμοθίνες (20 χλμ)

 

Κοντινότερες παραλίες

Ρωμέικος γιαλός (200 μ)

Ρηχά Νερά (200 μ)

Παραλία Αυλώνα (1,5 χλμ)

Παραλία Πλατύ (2 χλμ)

Παραλία Αγ. Ιωάννη – Κάσπακας (6 χλμ)

Παραλία Θάνος (4 χλμ)

Παραλία Εβγάτης (6 χλμ)

Παραλία Κέρος – surfing (36 χλμ)

Αρχαία Ηφαιστία

Η Ηφαιστία ήταν μία από τις δύο πόλεις-κράτη της αρχαίας Λήμνου και σύμφωνα με τα ανασκαφικά και ιστορικά δεδομένα, η μεγάλη ακμή της διήρκεσε από τον 7ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. Αποτελούσε την έδρα της αρχαιοελληνικής θρησκείας στο νησί. Προστάτης της πόλης ήταν ο θεός Ήφαιστος, στον οποίο οφείλει το όνομά της. Νομίσματα που βρέθηκαν εδώ και παριστάνουν έναν αναμμένο δαυλό στη μία τους όψη, αποδεικνύουν ότι τελούνταν γιορτές προς τιμή του θεού Ηφαίστου, τα λεγόμενα “Ηφαίστεια”.

Η αρχαία πόλη καταλάμβανε ολόκληρη τη χερσόνησο της Παλαιόπολης, στον κόλπο του Πουρνιά. Ήταν σημαντικό λιμάνι, κτισμένη από τους Πελασγούς πάνω σε μία χερσόνησο που βρέχεται γύρω-γύρω από θάλασσα σχηματίζοντας δύο φυσικά λιμάνια, που χρησιμοποιούνταν ανάλογα με τον καιρό.

Πηγή:  Βικιπαίδεια

Η Λήμνος, το νησί του Ηφαίστου, θεού της φωτιάς

Πρωτοκατοικήθηκε κατά τον Όμηρο από τους αγριόφωνους Σίντιες.

Το 1200 πΧ ιδρύθηκε η Μύρινα από Θεσσαλούς εμπόρους και το 1000 πΧ έφθασαν οι Πελασγοί διωγμένοι από την Αττική.

Το νησί κατελήφθη από τους Πέρσες το 511 πΧ και ένα χρόνο μετά, το 510 πΧ από τους Αθηναίους με αρχηγό το Μιλτιάδη. Μέχρι τη Βυζαντινή εποχή παρέμεινε σύμμαχος των Αθηνών, στρατηγικός κόμβος στο δρόμο προς τον Ελλήσποντο. 

 Στο νησί υπάρχουν πολλά αρχαία μνημεία όπως το ιερό των Καβείρων και η προϊστορική πόλη Πολιόχνη, χρονολογούμενη από το 4000 πΧ που ήκμασε κατά την εποχή του χαλκού. Επίσης ο ναός της Αρτέμιδος στη Μύρινα, που χτίστηκε τον 7ο αιώνα πΧ. 

Η Mύρινα

Η Μύρινα είναι χτισμένη κοντά στην ομώνυμη αρχαία πόλη. Η περιοχή κατοικείται αδιάκοπα από τα προϊστορικά χρόνια.

Η πόλη εκτείνεται ανάμεσα σε δύο όρμους. Το λιμάνι και τον Ρωμέικο Γιαλό, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται μια μικρή βραχώδης χερσόνησος, που στην κορυφή της δεσπόζει το επιβλητικό Κάστρο.

Ένα από τα ομορφότερα τουριστικά θέρετρα του βορειοανατολικού Αιγαίου καταντικρύ στα στενά του Ελλήσποντου είναι το νησί του Ηφαίστου, θεού της φωτιάς, η Λήμνος.

Το νησί διαθέτει μια ιστορική ατμόσφαιρα αφού η αρχιτεκτονική της συνδυάζει αρμονικά το παραδοσιακό στοιχείο με το νεοκλασικό και το μοντέρνο.

Κτίρια διαφορετικών περιόδων και τεχνοτροπιών στέκουν δίπλα – δίπλα σε μια παράξενη γειτονία, και δημιουργούν ένα όμορφο σύνολο εικόνων. Μέσα από μια μικρή βόλτα στη πόλη νιώθει κανείς να του αποκαλύπτεται το χθες και το σήμερα του τόπου.

Παναγιά η Κακαβιώτισσα

Εξωκκλήσι στη περιοχή Θάνος, περίπου 4. χλμ. από τη Μύρινα, κατάλοιπο ενός από τα πολλά μετόχια του νησιού.

Περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας το 1305, όταν μοναχοί από τον Άγιο Ευστράτιο που ανήκαν στη μονή, εγκαταστάθηκαν στο εξωκκλήσι για να προστατευθούν από επιδρομές Τούρκων.

Η θέση του είναι εντυπωσιακή καθώς βρίσκεται σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στην κορυφή του βουνού, ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια.

Το εξωκκλήσι λειτουργείται κάθε Λαμπροτρίτη, οπότε και μεταφέρεται σ’ αυτό η εικόνα της Παναγίας Κακαβιώτισσας, την οποία διατηρεί μια οικογένεια στον Κοντιά.

Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα δόθηκε από τον τελευταίο μοναχό του μετοχιού σε κάποιον ξωμάχο, απόγονοι του οποίου είναι η συγκεκριμένη οικογένεια. 

Η Παναγιά ονομάστηκε Κακαβιώτισσα από το βουνό Κάκαβο στο οποίο βρίσκεται το εξωκκλήσι της.  Πρόκειται για τη μοναδική παγκοσμίως άσκεπη εκκλησία, η οποία είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά. Η διαδρομή συνιστά μια ευχάριστη βόλτα, που σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα Μύρινα Λήμνος
Παναγιά Κακαβιώτισσα